8 maja 2017 Udostępnij

Wyciskarki do soków z dwoma wałkami ślimakowymi

Domowe soki wyciskane na zimno są niezwykle zdrowe, a najczęściej również smaczniejsze niż te kupowane w sklepie. Mają też szereg właściwości zdrowotnych – zapobiegają chorobom wzmacniając układ odpornościowy, dostarczają organizmowi składników mineralnych i witamin, wspomagają terapie w różnych, także bardzo poważnych, schorzeniach. Nowoczesne wyciskarki dwuślimakowe ułatwiają znacznie proces pozyskiwania soku.

W jaki sposób działa wyciskarka?

Podczas gdy tradycyjne wyciskarki posiadają tylko jeden wał ślimakowy, modele dwuślimakowe, jak sama nazwa wskazuje, mają dwa. W ten sposób owoce wrzucone do wyciskarki są miażdżone pomiędzy dwoma wałami, położonymi równolegle i zazębiającymi się. Urządzenie daje sobie radę z każdym typem owoców i warzyw, także liściastymi i jagodowymi, które czasem sprawiają problem jednoślimakowym wyciskarkom. Suchy miąższ wypada bokiem, do specjalnie w tym celu wbudowanego pojemnika.

Niektóre modele wyciskarek dwuślimakowych posiadają dodatkowe, praktyczne funkcje. Homogenizacja jest niezastąpiona przy przygotowywaniu musów, a funkcja robienia domowego makaronu z pewnością przypadnie do gustu tym osobom, które lubią same przygotowywać całość swoich posiłków. Przydatna jest także funkcja mielenia.

Swieże zdrowe soki

Wady tego rozwiązania

Budowa urządzenia dwuślimakowego jest nieco bardziej skomplikowana, niż budowa wyciskarek jednoślimakowych. Dlatego też może stwarzać pewne utrudnienia w czyszczeniu z resztek owoców. Wały wykonują także wolniejsze obroty, co przekłada się na dłuższy proces wykonywania soku. Każdy, kto chciałby zdecydować się na wyciskarkę dwuślimakową powinien przemyśleć też kwestię przechowywania – jest to dość duże, ciężkie i trudne w montażu urządzenie.

Zalety wyciskarek dwuślimakowych

Wszystkie te wady są jednak równoważone, a nawet przeważane, przez zalety. Przede wszystkim, urządzenie to podczas pracy nie emituje żadnego ciepła, które mogłoby zniszczyć zawarte w soku składniki. Nienapowietrzony i nienagrzany sok można przechowywać nawet do 72 godzin w lodówce.

Podwójny wał ślimakowy daje także wydajność, której nie sposób osiągnąć przy użyciu jednego wału. Ilość soku uzyskanego z wrzuconych owoców i warzyw jest naprawdę duża. Ogromną zaletę stanowi też możliwość przetwarzania na soki warzyw liściastych, owoców jagodowych lub ziół, które zwykle są dość problematyczne. Wyciskarki dwuślimakowe są więc wydajne, solidne i niezastąpione w zdrowej kuchni.

Daniel

Redakcja stevija.pl